selected publications
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academic article
- Use of Olive and Sunflower Oil Hydrogel Emulsions as Pork Fat Replacers in Goat Meat Burgers: Fat Reduction and Effects in Lipidic Quality. Biomolecules. 12:1416-1416. 2022
- Caracteristicas sensoriais de chouriças de carne de porco bísaro. Efeito da alteração dos níveis de sal e do tempo de cura 2019
- Composição e análise sensorial de truta-fário selvagem e de aquacultura (Salmo trutta) e de truta-arco-íris de aquacultura (Oncorhynchus mykiss). XXI Congresso Nacional de Zootecnica. 19-21 Setembro Universidade de Évora Portugal . 2019
- Análise sensorial de produtos curados. Presunto e pá de porco Bísaro vs pernas curadas de ovinos e caprinos 2018
- Efeito do tempo de cura nas características físico-químicas de presunto bísaro 2018
- Avaliação da qualidade sensorial de carne de borrego Terincho. Efeito do sexo e do peso da carcaça. 2009
- Variação do comportamento sexual de carneiros da raça Churra Galega Bragançana ao longo do Inverno 1998
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conference paper
- Análise dos efeitos da redução e substituição de NaCl na qualidade físico-química de chouriças de carne de porco bísaro. 162-162. 2019
- Caracteristicas sensoriais de chouriças de carne de porco bísaro. Efeito da alteração dos níveis de sal e do tempo de cura 2019
- Características sensoriais de lombo de porco: Bísaro alimentados com e sem castanha vs comercial. 253-257. 2019
- Composição e análise sensorial de truta-fário selvagem e de aquacultura (Salmo trutta) e de truta- arco-íris de aquacultura (Oncorhynchus mykiss) 2019
- Diferenças entre raças nas características sensoriais de carne de cabrito por um painel de provadores qualificado. 159-159. 2019
- Effect of ripening time and salt reduction or substitution in pork sausages sensory characteristics. 220-220. 2019
- Qualidade sensorial e aceitação pelos consumidores das trutas fário selvagem e cultivada (Salmo trutta L. 1758) e arco-íris cultivada 2019
- Caracterización sensorial de salchichas frescas de ovino y caprino. 727-729. 2013
- Efeito do tratamento térmico no perfil de ácidos gordos de alheiras do Nordeste Transmontano. 1-319. 2012
- Chemical and thermal characterization of a portuguese traditional fermented meat sausage. 78-79. 2012
- Análisis sensorial de carne seca y salada de ovinos y caprinos. 715-717. 2011
- Calidad de la carne caprina. Efecto del tipo de salazón y de la maduración en modelo laboratorial. 125-128. 2011
- Calidad de los componentes del 5º cuarto en bovinos de la raza Mirandesa. 706-708. 2011
- Calidad física de carne seca y salada de ovinos y caprinos. 712-714. 2011
- Calidad química de carne seca y salada de ovinos y caprinos. 709-711. 2011
- Preferencias de los consumidores por carne salada de ovejas y cabras. 129-133. 2011
- Qualidade da carne de caprinos da raça Serrana 2011
- Avaliação simultânea de depósitos adiposos em caprinos, recorrendo a ultrasonografia em tempo real (UTR) em associação com modelos de redes neuronais (ANN). 18-20. 2010
- Breed and sex effect on pork meat quality 2010
- Qualidade da carne de caprinos da raça Serrana. 1-10. 2010
- The quality of a new sheep meat product: effect of salting and ageing process. 47th Annual Meeting of EAAP. 125. 2010
- Avaliação da qualidade sensorial de carne de borrego Terincho. Efeito do sexo e do peso da carcaça. 310-314. 2009
- Avaliação da qualidade sensorial de carne de borrego Terrincho. Efeito do sexo e do peso da carcaça 2009
- Características de calidad de la canal del cabrito transmontano.. 496-498. 2009
- Características físicas y químicas de las principales carnes comercializadas en el NE de Portugal.. 598-600. 2009
- Effect of sex and carcass weight on carcass and meat quality of ¿Cabrito Transmontano¿ PDO. 2008
- Effect of sex and carcass weight on carcass and meat quality of “Cabrito Transmontano” PDO.. 82. 2008
- Efeito do sexo, peso da carcaça e grau de maturidade nos tecidos da carcaça de cabritos serranos. 157-164. 2006
- Efeito do sexo, peso de carcaça e grau de maturidade nas medidas e peças da carcaça de cabritos Serranos 2006
- Efecto del sexo y el peso de sacrifício sobre la calidad de la canal en cabritos de raza Serrana variedad Transmontana. 652-655. 2005
- Efecto del peso y del sexo sobre la calidad de la canal y de la carne de corderos de la raza Churra Galega Mirandesa. VI Jornadas sobre produccion animal. 106-108. 2003
- Repetibilidad y reproducibilidad de las medidas de tejidos in vivo efectuadas con ultrasonidos en ovejas adultas y sus correlaciones con la condición corporal 2003
- Estimación de la composición de la canal por ultrsonidos y por el modelo comunitario de clasificación de canales ligeras. VI Jornadas sobre produccion animal. 622-624. 2001
- Precision de diferentes medidas de ultrasonidos junto con el peso de la canal caliente para la estimación del peso de las piezas de carniceria en corderos de raza Churra Galega Bragançana. VI Jornadas sobre produccion animal. 125-127. 1999
- Precision de diferentes medidas de ultrasonidos junto con el peso vivo para la estimación del peso de las piezas de carniceria en corderos de raza Churra Galega Bragançana. VI Jornadas sobre produccion animal. 122-124. 1999
- Precision de los ultrasonidos (sondas de 5 y 7,5 MHz) en la determinación del espesor de la grasa subcutanea y de la profundidad del M. Longissimus dorsi in vivo y en la canal. VI Jornadas sobre produccion animal. 119-121. 1999
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document
- Efeito do tratamento térmico no perfil de ácidos gordos de alheiras do Nordeste Transmontano. 319. 2012
- Chemical and thermal characterization of a portuguese traditional fermented meat sausage 2012
- Can NIR Replace a Panel of Tasters in Sensory Analysis of Dry-Cured Bísaro Loin?
- Did the Addition of Olive Cake in the Finishing Diet of Bísaro Pigs Affect the Volatile Compounds and Sensory Characteristics of Dry-Cured Loin and Dry-Cured “Cachaço”?
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journal article
- Can Near-Infrared Spectroscopy Replace a Panel of Tasters in Sensory Analysis of Dry-Cured Bísaro Loin?. Foods. 1-15. 2023
- Novel Approaches to Improve Meat Products’ Healthy Characteristics: A Review on Lipids, Salts, and Nitrites. Foods. 2962-2962. 2023
- Did the Addition of Olive Cakes Obtained by Different Methods of Oil Extraction in the Finishing Diet of Bísaro Pigs Affect the Volatile Compounds and Sensory Characteristics of Dry-Cured Loin and “Cachaço”?. Foods. 2499-2499. 2023
- Effect of the Inclusion of Olive Cake in the Diet on the Physicochemical Characteristics of Dry-Cured Loin and Dry-Cured “Cachaço” of Bísaro Pig. Applied Sciences. 1439-1439. 2023
- SVM Regression to Assess Meat Characteristics of Bísaro Pig Loins Using NIRS Methodology. Foods. 470-470. 2023
- Can the Introduction of Different Olive Cakes Affect the Carcass, Meat and Fat Quality of Bísaro Pork?. Foods. 1-1650. 2022
- Physicochemical Composition and Sensory Quality of Goat Meat Burgers. Effect of Fat Source. Foods. 1824-1824. 2021
- Effect of NaCl Replacement by other Salts on the Quality of Bísaro Pork Sausages (PGI Chouriça de Vinhais). Foods. 961. 2021
- Atributos sensoriales de lomo de cerdo Bísaro, alimentado con y sin castaña, vs. comercial. ITEA Informacion Tecnica Economica Agraria. 44-51. 2021
- Fat content reduction and lipid profile improvement in Portuguese fermented sausages alheira. Heliyon. 2020
- How does the added fat source affect sensory quality of sheep and goat pâtés?. Ciencia Rural. 2019
- Body composition and sensory quality of wild and farmed brown-trout (Salmo trutta) and of farmed rainbow-trout (Oncorhynchus mykiss). Brazilian Journal of Food Technology. 2018
- Physicochemical composition and sensory quality evaluation of capon and rooster meat. Poultry Science. 1211-1219. 2016
- Goat meat quality. Effects of salting, air-drying and ageing processes. Small Ruminant Research. 55-58. 2011