selected publications
-
academic article
- Climate change potential effects on grapevine bioclimatic indices: A case study for the Portuguese demarcated Douro Region (Portugal). BIO Web of Conferences. 12:01013. 2019
- Efeitos potenciais do ozono na vinha.. Revista da Associação Portuguesa de Horticultura. 2018
- Analysis of climate change indices in relation to wine production: A case study in the Douro region (Portugal). BIO Web of Conferences. 9:01011-10. 2017
-
chapter
- Efeitos potenciais do ozono na cultura da vinha. 29-40. 2018
-
conference paper
- Influence of pruning system and deficit irrigation on grapevine physiology, yield and grape quality of cv. Sousão (Vitis vinifera L.) growing under Mediterranean conditions. 348-352. 2022
- O Setor do Vinho em Portugal. 98-98. 2019
- Agronomic and physiological behavior of two Portuguese grapevine cultivars in distinct climatic sub-regions of Douro (Portugal) 2018
- Assessing the risk of tropospheric ozone phytotoxic effect on Southern European Mediterranean environments: a review with emphasis on vineyards 2018
- Avaliação do risco de efeito fitotóxico do ozono troposférico em ambientes Mediterrânicos do sul de Europa: uma revisão com ênfase na cultura da vinha. 245-254. 2018
- Climate change potential effects on grapevine bioclimatic indices: a case study for the Portuguese Demarcated Douro Region (Portugal) 2018
- Efecto del riego deficitario en los cultivares Touriga Nacional y Touriga Franca (Vitis vinifera L.) en la Región Demarcada del Duero (Portugal) 2018
- Effect of deficit irrigation in the cultivars Touriga Nacional and Touriga Franca (Vitis vinifera L.) in the Douro Demarcated Region (Portugal). 2018
- Physiological response of the grapevine cultivars Touriga Nacional and Touriga Franca to increasing summer stress conditions in the Douro Region. 351-354. 2018
- Avaliação do efeito de diferentes regimes hídricos na produtividade da água e rendimento do amendoal. 34-35. 2017
- Grapevine Bioclimatic Indices in Relation to Climate Change: a Case Study in the Portuguese Douro Demarcated Region. 297-302. 2017
- Preferência organoléptica de hidroméis. 313-314. 2017
- Design and implementation of the "Valpaços Wine House" as a way to enhance the wine growing region of Trás-os-Montes. 521-522. 2016
- History of persistence and diversification of grape varieties in the region of Tras-os-Montes, NE Portugal. 517-518. 2016
- Response of two grapevine (Vitis vinifera L.) Portuguese varieties Tinta Roriz and Touriga Nacional to different irrigation regimes in the Douro Region. 75-76. 2016
- Response of two grapevine (Vitis vinifera L.) Portuguese varieties Tinta Roriz and Touriga Nacional to different irrigation regimes in the Douro Region, Portugal. 1-5. 2016
- Vine response to deficit irrigation in NE Portugal: water productivity, yield and berry composition. 2016
- Efeito da rega deficitária no estado hídrico, rendimento e composição do bago da cv. Touriga Nacional (Vitis vinífera L.) cultivada em modo de produção biológico 2015
- Efeito de dois sistemas de condução da videira (Vitis vinifera L., cv Tinta Roriz) nas trocas gasosas e eficiência do uso da água 2014
- Nitrogen content in above-ground plant parts as an aid to establish more accurate fertilizer-nitrogen recommendations for grapevine. 185-186. 2014
- Phenolic composition and antioxidant potential of Vitis vinífera leaves of six varieties harvested in Northeast of Portugal. 169-176. 2013
- Effect of two grapevine (Vitis vinifera L., cv Tinta Roriz) trainning systems on leaf gas exchange and water use efficiency 2013
- Caracterização físico-química de formulações de geleia de uva de diferentes castas como forma de valorização de frutos regionais. 1-304. 2012
- A viticultura das Arribas do Douro Internacional – uma história para contar, um futuro a reflectir 2012
- A viticultura das Arribas do Douro Internacional: uma história para contar, um futuro a reflectir 2012
- Monitoring malolactic fermentation using HPLC-UV-RI. 157-157. 2012
- Análise sensorial de vários tipos de hidromel 2011
- Avaliação do stresse hídrico em videiras submetidas a diferentes regimes hídricos 2011
- Estratégias de rega deficitária na vinha em regiões de clima Mediterrânico. 75-88. 2011
- Mead production improvements after using a factorial desing. 6th International CIGR Technical Symposium. 2011
- Mead production improvements after using a factorial desing. 6th International CIGR Technical Symposium. 2011
- Mead production: comparison of different production scales (preliminary results). FoodSim'2010. 244-247. 2010
- Response of grapevine CV. “Tinta roriz” (Vitis vinifera L.) to moderate irrigation in the Douro Region, Portugal 2010
- Response of grapevive CV. “Tinta Roriz (Vitis vinifera L. ) to moderate Irrigation in the Douro Region, Portugal. 108-113. 2010
- Influência da rega deficitária na evolução da maturação da variedade Tinta Roriz (Vitis vinifera L.) 2009
- Mead production: selection and characterization assays of Saccharomyces cerevisiae 2009
- Importância dos inimigos associados à oliveira para azeitona de conserva no planalto mirandês. Melhoramento. 2006
- Segurança alimentar em vinhos: detecção de aminas biogénicas 2005
- Detecção de fenóis voláteis e leveduras do género Dekkera em vinhos de Trás-os-montes 2003
- Pesquisa de resíduos de fungicidas no mosto e no vinho 2000
- Estudo comparativo do comportamento enológico de leveduras 1998
-
document
- O setor do vinho em Portugal 2019
- Agronomic and physiological behavior of two Portuguese grapevine cultivars in distinct climatic sub-regions of Douro (Portugal) 2018
- Efeitos potenciais do ozono na vinha 2018
- Design and implementation of the "Valpaços Wine House" as a way to enhance the wine growing region of Trás-os-Montes 2016
- History of persistence and diversification of grape varieties in the region of Tras-os-Montes, NE Portugal 2016
- Vine response to deficit irrigation in NE Portugal: water productivity, yield and berry composition. 2016
- Efeito da rega deficitária no estado hídrico, rendimento e composição do bago da cv. Touriga Nacional (Vitis vinífera L.) cultivada em modo de produção biológico 2015
- Efeito de dois sistemas de condução da videira (Vitis vinifera L., cv Tinta Roriz) nas trocas gasosas e eficiência do uso da água 2014
- Effect of two grapevine (Vitis vinifera L., cv Tinta Roriz) trainning systems on leaf gas exchange and water use efficiency 2013
- Mead production improvements after using a factorial desing. 82. 2011
- Avaliação sensorial de vários tipos de hidromel. 62. 2011
- Mead production: comparison of different production scales (preliminary results) 2010
- Mead production: selection and characterization assays of Saccharomyces cerevisiae 2009
- Influência da rega deficitária na evolução da maturação da variedade Tinta Roriz (Vitis vinifera L.) 2009
- Segurança alimentar em vinhos: detecção de Aminas Biogénicas 2005
-
journal article
- Climate change impact on a wine-producing region using a dynamical downscaling approach: Climate parameters, bioclimatic indices and extreme indices. International Journal of Climatology. 5741-5760. 2019
- Effects of irrigation and collection period on grapevine leaf (Vitis vinifera L. var. Touriga Nacional): Evaluation of the phytochemical composition and antioxidant properties. Scientia Horticulturae. 74-81. 2019
- Efeitos potenciais do ozono na vinha. Revista da Associação Portuguesa de Horticultura. 37-41. 2018
- Influence of Sweetness and Ethanol Content on Mead Acceptability. POLISH JOURNAL OF FOOD AND NUTRITION SCIENCES. 137-142. 2015
- Guidelines for fertilizer use in vineyards based on nutrient content of grapevine parts. Scientia Horticulturae. 191-198. 2014
- Vitis vinifera leaves towards bioactivity. Food Research International. 434-440. 2013
- Optimization of mead production using Response Surface Methodology. Food and Chemical Toxicology. 680-686. 2013
- Mead production: Selection and characterization assays of Saccharomyces cerevisiae strains. Food and Chemical Toxicology. 2057-2063. 2009
- Toxicity effects of fungicide residues on the wine-producing process. Food Microbiology. 393-398. 2006