Exploiting plant induced resistance by beneficial fungi as a new sustainable approach to olive crop protection
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Olive is an extremely important crop for Mediterranean basin countries, including Portugal. The olive fly, Bactrocera oleae Rossi, and anthracnose, mainly caused by Colletotrichum acutatum, are key constraints to olive production through their effects on olives. Strategies for controlling this pest and disease, which frequently occur at the same time, are mostly based on the use of chemical pesticides. Due to problems associated with pesticide usage, EU has adopted a framework directive 2009/128/EC, promoting the use of non-chemical methods, such as integrated pest management programs IPM. One possible approach for meeting this demand is the development of methods to enhance plants' natural defense mechanisms. This proposal exploits the use of native olive-associated fungi for the induction of plant resistance/defense to both olive fly and anthracnose. To achieve project objective a consortium was created comprising entomologists, biologists, chemistries and agronomists that belong to two Higher Education Institutions IPB, UM, two companies HMAFSTP, Bayer CropScience and one farmer association APPITAD.
A oliveira é uma cultura de elevada importância nos países da bacia do Mediterrâneo, incluindo Portugal. A mosca da azeitona, Bactrocera oleae Rossi, e a gafa da oliveira, causada essencialmente pelo fungo Colletotrichum acutatum, são importantes constrangimentos à produção da azeitona, pelos estragos que provoca. A estratégia de proteção dominante contra estes inimigos, que frequentemente se encontram relacionados, tem sido a luta química. Devido aos problemas decorrentes do seu uso, a UE, através da Dir. 2009/128/EC, promove o recurso a métodos não químicos, tais como a Proteção Integrada. Neste sentido, o desenvolvimento de métodos que induzam mecanismos de defesa da planta pode ser uma estratégia a seguir. Neste projeto pretende-se explorar o uso de fungos nativos da azeitona na indução de defesa/resistência da planta contra a mosca da azeitona e a gafa da oliveira. Para dar resposta a este desafio foi criado uma equipa multidisciplinar de especialistas em áreas como a entomologia, biologia, química, e agronomia pertencentes a duas Instituições de Ensino Superior IPB, UM, duas empresas HMAFSTP, Bayer CropScience e uma associação de agricultores APPITAD.