Isolamento e seleção de fungos endofíticos da oliveira para luta biológica contra Colletotrichum acutatum e Verticillium dahliae
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The olive tree is one of the most important crops for the Mediterranean basin countries including Portugal. The major olive diseases include the anthracnose OA and verticillium wilt VW, due to their high incidence and related losses. In Portugal and Spain, OA is mainly caused by the fungus Colletotrichum acutatum, leading to losses in production up to 100%. VW is caused by the fungus Verticillium dahliae, causing yield losses up to 89%. The use of fungicides has been the main control strategy adopted against both diseases. Besides not being completely effective on preventing these diseases, there are numerous environmental risks and toxicity problems associated with it. In the last decades, the implementation of sustainable production methods has been encouraged in Europe. In this context, the International Organization for Biological Control and the EU Directive 2009/128/EC have implemented regulations for the promotion of sustainable production methods, with emphasis on the use of biological control as an alternative to chemical control. However, the lack of studies on biological control agents BCA against OA and VW of the olive tree could jeopardize that strategy. The endophytic fungi EF are a group of microorganisms with great potential to be explored as BCA. Their potential in the biological control against pests and diseases has been recently recognized. Some successful cases of EF application in the biological control against fungal diseases that affect major crops have been reported. As far as we known, no studies regarding exploitation of EF potentialities in the biological control of olive tree diseases have been performed. This project intends to fill this gap, through the identification and selection of olive tree EF, to be used as BCA against two of the major diseases that affect this crop worldwide, the OA and VW.
A oliveira é uma cultura de elevada importância nos países da bacia do Mediterrâneo, incluindo Portugal. Das doenças que atacam esta planta destacam-se a gafa e a verticilose, devido à sua incidência e aos prejuízos causados. Em Portugal e Espanha, a gafa é essencialmente causada pelo fungo Colletotrichum acutatum, originando decréscimos de produção que atingem os 100%. A verticilose é provocada pelo fungo Verticillium dahliae, originando perdas na produção na ordem dos 89%. A estratégia de proteção dominante contra estas doenças tem sido a luta química, com recurso a fungicidas. Para além da reduzida eficácia, a este meio de luta estão associados problemas de ordem ambiental e de toxicidade para o Homem. Nas últimas décadas, ao nível europeu têm-se fomentado a prática de modos de produção sustentáveis. Neste contexto, a Organização Internacional de Luta Biológica e a UE Directiva 2009/128/EC desenvolveram regulamentação para o fomento de modos de produção sustentável, com destaque para o uso da luta biológica em alternativa à química. No entanto, a falta de estudos que visem a pesquisa de agentes de luta biológica contra a gafa e a verticilose na oliveira podem comprometer essa estratégia. Os fungos endofíticos FE são um grupo de microrganismos que poderá ser explorado neste âmbito, tendo-lhes sido recentemente reconhecido potencial na luta biológica contra pragas e doenças. Foram já descritos casos de sucesso da sua aplicação na luta biológica contra doenças fúngicas. Contudo, não é conhecido nenhum trabalho sobre as potencialidades dos FE na luta biológica de doenças da oliveira. Este projeto pretende preencher esta lacuna, através da identificação e seleção de FE associados à oliveira como agentes de luta biológica contra duas das principais doenças que afetam mundialmente esta cultura, a gafa e a verticilose.