The influence of electron beam radiation on the nutritional composition of edible flowers of Bauhinia variegata L. from Brazil Conference Paper uri icon

abstract

  • In the present study, flowers of Bauhinia variegata L. were submitted to electron beam radiation at different doses (0.5 and 0.8 kGy) for decontamination purposes and then analysed in terms of nutritional parameters: centesimal composition (moisture, proteins, fat, carbohydrates and ash), profile in free sugars (Determined by HPLC -RI) and fatty acids (analysed by GC -FID) in order to study the influence of electron -beam radiation on the nutritional properties of the flower samples. The ash content increased with the increasing in the irradiation dose as also the content in carbohydrates. The proteins content decreased in the irradiated samples and the fat content decreased in samples irradiated at 0.5 kGy. The fructose, glucose and sucrose contents were maintained without significant differences, thus causing no alteration in total sugars content. The percentage of SFA and MUFA decreased at 0.8 kGy, contrarly to the content in PUFA that increased with the dose of 0.8 kGy. The irradiation process did not greatly affect nutritional characteristics and could be useful in decontamination of edible flowers.
  • No presente estudo, flores de Bauhinia variegata L. foram submetidas a radiação por feixe de eletrões em diferentes doses (0,5 e 0,8 kGy) para efeitos de descontaminação e, seguidamente, analisadas em termos de parâmetros nutricionais: composição centesimal (humidade, proteínas, gordura, hidratos de carbono e cinza), perfil em açúcares livres (determinados por HPLC -RI) e em ácidos gordos (analisados por GC -FID) a fim de analisar a influência da radiação por feixe de eletrões nas propriedades nutricionais das amostras. O teor em cinza aumentou ligeiramente com o aumento da dose de irradiação assim como o teor em hidratos de carbono. O teor em proteínas diminuiu nas amostras irradiadas e o teor em gordura diminuiu nas amostras irradiadas a 0,5 KGy. O conteúdo em frutose, glucose e sacarose manteve -se sem alterações significativas, pelo que o teor em açúcares totais também não sofreu alterações. A percentagem de SFA e MUFA diminuiu com a dose de 0,8 kGy, contrariamente ao teor em PUFA que aumentou nas amostras irradiadas com 0,8 kGy. O processo de irradiação não afetou grandemente as características nutricionais, podendo ser útil na descontaminação de flores comestíveis.
  • À Fundação para a Ciência e a Tecnologia (FCT) pelo apoio financeiro ao CIMO (PEst -OE/AGR/ UI0690/2014) e Sandrina A. Heleno (SFRH/BPD/101413/2014). Este estudo está incluído no projeto bilateral CNPq -FCT, Portugal/Brasil 2014.

publication date

  • February 2017