Chemical characterization of the Rosmarinus officinalis L. aqueous and hydroethanolic extracts in terms of phenolic compounds
Conference Paper
Overview
Research
Identity
Additional Document Info
View All
Overview
abstract
Desde a antiguidade, as plantas têm suscitado grande interesse pelos benefícios que trazem para a saúde humana.
Em particular, algumas espécies de plantas, para além das suas características aromáticas, constituem uma fonte natural
de diversos compostos bioativos nomeadamente compostos fenólicos, que têm sido associados a propriedades antioxidantes,
anti -inflamatórias, entre outras. Neste trabalho, estudaram -se amostras de Rosmarinus officinalis L. fornecidas
pelo Cantinho das Aromáticas Lda. (Vila Nova de Gaia). Prepararam -se duas tipologias de extratos, aquoso e hidroetanólico,
que foram subsequentemente caracterizados por HPLC -DAD -ESI/MS. Relativamente ao extrato hidroetanólico,
o extrato aquoso apresentou um teor de compostos fenólicos total superior, assim como concentrações dos compostos
individuais superiores. O ácido rosmarínico foi o composto mais abundante em ambos os extratos.
FCT pelo financiamento ao CIMO (Projeto PEst-
-OE/AGR/UI0690/2014). FCT/MEC e FEDER
– Programa PT2020 pelo financiamento ao
LSRE (Project UID/EQU/50020/2013). QREN, ON2
e FEDER (Projeto NORTE -07 -0124 -FEDER -000014)
e PRODER (Projeto n.º 46577 – PlantLact).
Since the primitive societies, plants have received great attention due to the benefits they bring to human health. In
particular, some plant species, in addition to their aromatic characteristics, provide natural sources of several bioactive
molecules including phenolic compounds, which have been associated with antioxidant, anti -inflammatory and antimicrobial
properties, among others. In this work, Rosmarinus officinalis L. samples provided by Cantinho das Aromáticas
Lda. (Vila Nova de Gaia) were studied. Aqueous and hydroethanolic extracts were prepared and chemically characterized
by HPLC -DAD -ESI/MS. The aqueous extract showed a higher content in total phenolic compounds as also in each
of the individual compounds, in comparison to the hydroethanolic extract. Rosmarinic acid was the most abundant
compound present in both extracts.