Efeito de uma cultura starter e de leveduras nativas na produção de Ocratoxina A por Penicillium nordicum em produtos cárneos
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Ochratoxin A (OTA) is one of the most important mycotoxins in animal and human
food chains, and OTA contamination of dry-cured and fermented meat products
is strongly associated with Penicillium nordicum. Many efforts have been put on the
development of strategies able to reduce the accumulation of OTA in food products.
This work aimed to evaluate the role of yeasts and of a commercial starter culture on
the growth of P. nordicum and on OTA production in meat products. The mechanisms
underlying the observed effect were also studied.
A commercial starter culture and 2 yeasts (Candida zeylanoides and Rhodotorula
mucilaginosa) isolated from pork sausage were co-inoculated with P. nordicum separately
in three meat-based culture media - ham, traditional sausage and industrial sausage.
Fungal growth was determined by measuring colony diameter and OTA was quantified
by HPLC-FLD.
Results showed that P. nordicum was only able to produce OTA in ham-based medium,
with significant reduction of OTA production caused by all co-cultures, being C.
zeylenoides the most effective yeast. The commercial starter culture caused a significant
stimulation of OTA production. Moreover, the direct contact and simultaneous
growth of test organisms were the mechanisms more significantly involved in the fungal
responses.
In conclusion, P. nordicum does not respond to other microorganisms in the same
way. The use of biocontrol agents with the intent of reducing fungal growth and mycotoxin
production can have unexpected effects, thus leading to unforeseen safety problems.
Ocratoxina A (OTA) é uma das mais relevantes micotoxinas da cadeia alimentar animal
e humana. Em produtos cárneos fermentados, Penicillium nordicum é considerado
o principal produtor de OTA. Diversas estratégias têm sido desenvolvidas de forma a
reduzir a acumulação de OTA em produtos alimentares.
O presente trabalho teve como objetivo avaliar o papel de leveduras e de uma
cultura starter comercial no crescimento de P. nordicum e na produção de OTA em produtos
cárneos. Os mecanismos subjacentes aos efeitos observados foram também estudados.
A cultura starter e duas leveduras (Candida zeylanoides e Rhodotorula mucilaginosa)
isoladas de chouriços de carne de porco foram co-inoculadas com P. nordicum em
três meios de cultura preparados com carne – presunto, chouriço tradicional e chouriço
industrial. O crescimento do fungo foi determinado por medição do diametro da colónia
e a OTA foi quantificada por HPLC-FL.
Verificou-se que apenas nos meios de cultura à base de presunto ocorreu a produção
de OTA por P. nordicum e que ambas as leveduras reduziram significativamente
a produção de OTA, sendo a C. zeylenoides a mais eficaz. Por sua vez, a cultura starter
estimulou significativamente a produção de OTA. O contato direto e o crescimento simultâneo
dos organismos estudados foram os mecanismos mais significativos nas respostas
fúngicas
Este trabalho evidencia que P. nordicum não reage a todos os microrganismos da
mesma forma. O uso de agentes de biocontrolo com o objetivo de reduzir o crescimento
fúngico e a produção de micotoxinas pode provocar efeitos contraditórios, conduzindo
a problemas de segurança inesperados.