Efeito de uma cultura starter e de leveduras nativas na produção de Ocratoxina A por Penicillium nordicum em produtos cárneos Conference Paper uri icon

abstract

  • Ochratoxin A (OTA) is one of the most important mycotoxins in animal and human food chains, and OTA contamination of dry-cured and fermented meat products is strongly associated with Penicillium nordicum. Many efforts have been put on the development of strategies able to reduce the accumulation of OTA in food products. This work aimed to evaluate the role of yeasts and of a commercial starter culture on the growth of P. nordicum and on OTA production in meat products. The mechanisms underlying the observed effect were also studied. A commercial starter culture and 2 yeasts (Candida zeylanoides and Rhodotorula mucilaginosa) isolated from pork sausage were co-inoculated with P. nordicum separately in three meat-based culture media - ham, traditional sausage and industrial sausage. Fungal growth was determined by measuring colony diameter and OTA was quantified by HPLC-FLD. Results showed that P. nordicum was only able to produce OTA in ham-based medium, with significant reduction of OTA production caused by all co-cultures, being C. zeylenoides the most effective yeast. The commercial starter culture caused a significant stimulation of OTA production. Moreover, the direct contact and simultaneous growth of test organisms were the mechanisms more significantly involved in the fungal responses. In conclusion, P. nordicum does not respond to other microorganisms in the same way. The use of biocontrol agents with the intent of reducing fungal growth and mycotoxin production can have unexpected effects, thus leading to unforeseen safety problems.
  • Ocratoxina A (OTA) é uma das mais relevantes micotoxinas da cadeia alimentar animal e humana. Em produtos cárneos fermentados, Penicillium nordicum é considerado o principal produtor de OTA. Diversas estratégias têm sido desenvolvidas de forma a reduzir a acumulação de OTA em produtos alimentares. O presente trabalho teve como objetivo avaliar o papel de leveduras e de uma cultura starter comercial no crescimento de P. nordicum e na produção de OTA em produtos cárneos. Os mecanismos subjacentes aos efeitos observados foram também estudados. A cultura starter e duas leveduras (Candida zeylanoides e Rhodotorula mucilaginosa) isoladas de chouriços de carne de porco foram co-inoculadas com P. nordicum em três meios de cultura preparados com carne – presunto, chouriço tradicional e chouriço industrial. O crescimento do fungo foi determinado por medição do diametro da colónia e a OTA foi quantificada por HPLC-FL. Verificou-se que apenas nos meios de cultura à base de presunto ocorreu a produção de OTA por P. nordicum e que ambas as leveduras reduziram significativamente a produção de OTA, sendo a C. zeylenoides a mais eficaz. Por sua vez, a cultura starter estimulou significativamente a produção de OTA. O contato direto e o crescimento simultâneo dos organismos estudados foram os mecanismos mais significativos nas respostas fúngicas Este trabalho evidencia que P. nordicum não reage a todos os microrganismos da mesma forma. O uso de agentes de biocontrolo com o objetivo de reduzir o crescimento fúngico e a produção de micotoxinas pode provocar efeitos contraditórios, conduzindo a problemas de segurança inesperados.

publication date

  • January 1, 2017