Resposta do trigo a sementes tratadas com zinco e aplicação de zinco ao solo Conference Paper uri icon

abstract

  • According to the World Health Organization diarrhea and pneumonia are two important causes of infant mortality that may be associated with zinc (Zn) deficiency. Zn is also an essential element for plant growth. In plants it has a structural role and is a co-factor of more than 300 enzymes. From the perspective of biofortification, it is important to know whether it is possible to increase the concentration of Zn in the edible plant parts. This work reports the results of an agronomic biofortification trial in which the effect of biofortified seeds and the application of Zn to the soil (3 application dates and 3 rates) were studied in three wheat varieties, ‘Jordão’, ‘Roxo’ and ‘Nabão’. In the vegetative phases, plant growth was not affected by the Zn treatments. At the harvest, the evaluated production parameters (mass of the hectoliter of grain, weight of 1000 grains, grain yield, straw production, total production and harvest index) showed little sensitivity to the use of seeds treated with Zn and to the application of Zn to the soil. Likewise, the concentration of Zn in the grain was not significantly influenced by the treatments. The higher soil Zn applications resulted in higher mean grain Zn concentrations but without significant differences to the other treatments (37.7 and 42.4 mg kg-1 in the less and more fertilized treatments). The application of Zn to the soil significantly increased the concentration of Zn in straw (14.7 and 25.5 mg kg-1, in the less and more fertilized treatments). In this study, the attempt of Zn biofortification through treated seeds and the application of Zn to the soil had a modest result. However, the result does not question the potential of agronomic biofortification. The poor response to Zn application would have been due to the natural high availability of the element in this soil.
  • De acordo com a Organização Mundial de Saúde diarreia e pneumonia são duas importantes causas de mortalidade infantil que podem estar associadas a deficiência em zinco (Zn). O Zn é um elemento essencial para as plantas, onde exerce papel estrutural e é co-factor de mais de 300 enzimas. Na perspetiva da biofortificação, interessa saber se é possível aumentar a concentração em Zn nas partes comestíveis das plantas. Neste trabalho reportam-se resultados de um ensaio de biofortificação agronómica em que se estudou o efeito de sementes previamente biofortificadas e da aplicação de Zn ao solo em três datas e três doses em adubação de cobertura, nas cultivares ‘Jordão’, ‘Roxo’ e ‘Nabão’. Nas fases vegetativas os tratamentos não influenciaram o crescimento das plantas. Na colheita, os parâmetros massa do hectolitro de grão, peso de 1000 grãos, produção de grão, produção de palha, produção total e índice de colheita mostraram pouca sensibilidade ao uso de sementes tratadas com Zn e à aplicação de Zn ao solo. De igual forma, a concentração de Zn no grão não foi significativamente influenciada pelos tratamentos. As maiores aplicações de Zn ao solo originaram concentrações médias de Zn no grão mais elevadas mas sem diferenças significativas para o tratamento menos fertilizado (42,4 e 37,7 mg kg-1, respetivamente). A aplicação de Zn ao solo aumentou de forma significativa a concentração de Zn na palha (14,7 e 25,5 mg kg-1, nas modalidades menos e mais fertilizadas). Neste estudo, a tentativa de biofortificação com Zn através de sementes tratadas e da aplicação de Zn ao solo teve um resultado modesto. Contudo, o resultado não põe em questão o potencial da biofortificação agronómica. A fraca resposta à aplicação de Zn terá sido devida à boa disponibilidade natural do elemento no solo.
  • Os autores agradecem à Fundação para a Ciência e Tecnologia (FCT, Portugal) e ao FEDER, programa PT2020, pelo suporte financeiro ao CIMO UID/AGR/00690/2013

publication date

  • January 1, 2018