selected publications
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academic article
- Systematic Review of the Effects of Coffee or Its Components on Platelets and Their Regulators. Journal of Caffeine and Adenosine Research. 11:51-64. 2021
- Amamentação, alimentação, atividade física e estado nutricional em crianças dos 2 aos 5 anos. Revista Egitania Sciencia. 22:169-186. 2018
- BMI and the perception of the importance given to sexuality in obese and overweight people. BMC Health Services Research. 16:107-108. 2016
- Ingestão e excreção de sódio em idosos institucionalizados no município de Bragança. Revista Egitania Sciencia. 19:23-33. 2016
- Consumo e excreção de cálcio em idosos institucionalizados do concelho de Bragança. Revista Egitania Sciencia. 16:40-53. 2015
- Posters accepted (in paper number order). Nutrition & Dietetics. 69:122-122. 2012
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book
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chapter
- Higher Education, Active Learning, Co-Creation, Innovation, and Contribution to Regional Development. 333-361. 2023
- Historical and cultural perspectives on obesity and body image in Portugal. 87-98. 2022
- Local Report - Portugal. 173-188. 2022
- Alergias e intolerâncias alimentares. 25-28. 2014
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conference paper
- Estado nutricional das crianças com idades menor ou igual a 5 anos no Hospital Nacional Simão Mendes – Guiné Bissau 2023
- Skill development in health sciences: active methodologies in higher education. 263-302. 2023
- A aposta na cocriação de inovação para a criação de valor económico e social em meio rural. IV Congresso Nacional das Escolas Superiores Agrárias. 92-92. 2022
- Efeito de intervenções nutricionais com recurso à culinária saudável na alimentação: revisão sistemática da literatura. Revista de Alimentacao Humana. 48-48. 2022
- Impact of the "Escola de Nutrichefs" program on the quality of school snacks on 1st cycle children, during the covid-19 pandemic - pilot study. Revista de Alimentacao Humana. 49-49. 2022
- Lifestyle changes among university students in Portugal during the COVID-19 pandemic: the finescop study. Revista de Alimentacao Humana. 47-47. 2022
- Olive oil consumption and maternal-fetal outcomes: a systematic review of the evidence. 23-24. 2022
- Postprandial glycemia after a high-rich carbohydrate meal: a randomized cross-over clinical trial on olive leaf tea effect. 18-19. 2022
- Projetos de inovação e cocriação como fatores de valor económico e social em meio rural 2022
- Demola Co-creation Approach: The Students' Perspective. 873-880. 2021
- Adherence to Mediterranean Diet and olive oil consumption in national and international academics: a pilot study 2021
- Consumo de azeite em académicos de origem lusófona. 169-170. 2021
- Desafios de co-criação e a pandemia COVID-19: presencial, blended ou online? 2021
- Função cognitiva, dieta mediterrânica e estado nutricional em idosos institucionalizados 2021
- Insegurança alimentar em académicos de origem lusófona: impacto no consumo de azeite. 171-172. 2021
- A co-creation methodology in heath graduations - perceptions of the graduating actors. 25-25. 2020
- A co-creation methodology in heath graduations; perceptions of the graduating actors 2020
- Comparative study before and after innovative learning methodology – a qualitative analysis of health students' perceptions 2020
- Comparative study before and after innovative learning methodology: a qualitative analysis of health students' perceptions 2020
- Growing healthy is fun! A co-creation nutrition intervention to children aged 3-6 years. In2CoP 2020 - Conferência Internacional em Processos de Cocriação no Ensino Superior 2020: Livro de Resumos. 26-27. 2020
- Premium nutrition counselling service: a co-creation for better communication to clients. In2CoP 2020 - Conferência Internacional em Processos de Cocriação no Ensino Superior 2020: Livro de Resumos. 49-49. 2020
- Relação entre a alimentação e saúde materna com a saúde do recém-nascido. 113-113. 2018
- Resting metabolic rate objectively measured vs. Harris and Benedict formula. 96-97. 2016
- Anthropometric measures, eating habits and performance of Portuguese soccer players. INFAD. Revista científica internacional de psicología educativa y evolutiva de la infancia, adolescencia, mayores y discapacidad.. 259-259. 2014
- Appetite, eating and smoking habits: a study in Bragança. Atencion Primaria. 85-85. 2014
- Avaliação do estado nutricional de idosos de um lar do nordeste transmontano. 117-117. 2014
- Health behaviour and eating habits among foreign students at the Instituto Politécnico de Bragança. Revista APNEP. 113-113. 2014
- Hábitos alimentares dos estudantes da Escola Superior de Saúde. Revista APNEP. 126-126. 2014
- Medidas antropométricas e a sua relação com o rendimento dos jogadores de futebol 2014
- Relação entre o número de refeições e o índice de massa corporal e gordura corporal em indivíduos com e sem antecedentes. Revista APNEP. 116-117. 2014
- Relação entre o número de refeições e o índice de massa corporal e gordura corporal em indivíduos com e sem antecedentes de doenças crónicas 2014
- Conhecimento nutricional em profissionais de saúde. Revista APNEP. 80-80. 2013
- Influência das publicidades alimentares no percentil IMC-idade em adolescentes. Revista de Alimentacao Humana. 9-9. 2013
- Actividade física laboral e gasto energético em repouso. 40-41. 2012
- Anthropometric data, energy consumption and psychotropic therapy in psychiatric patients. European Journal of Epidemiology. 156-156. 2012
- Anthropometric profile of workers with different workplaces. European Journal of Epidemiology. S133-S133. 2012
- Breastfeeding practices, appetite regulation and growth in healthy children in preschool. European Journal of Epidemiology. S130-S131. 2012
- Consumo de bebidas alcoólicas em diferentes estatutos de estudantes da área da saúde. 17. 2012
- Desnutrição e outras síndromes geriátricas em idosos que beneficiam de apoio geriátrico 2012
- Malnutrition, depression and dependence of caregivers in elderly receiving geriatric support. S184-S185. 2012
- Perfil alimentar dos trabalhadores de uma empresa contendo diferentes postos de trabalho. Revista de Alimentacao Humana. 61-61. 2012
- Práticas de aleitamento e regulação do apetite em crianças em idade pré‐escolar 2012
- Práticas de aleitamento e regulação do apetite: resultados preliminares 2012
- Regulação do apetite e crescimento saudável em crianças em idade pré‐escolar 2012
- Nutritional knowledge and calcium intake of health professionals. 51-51. 2011
- Nutritional knowledge and calcium intake on health professionals 2011
- Estudo da relação entre o trabalho por turnos e o estado nutricional dos enfermeiros. Revista APNEP. 93-93. 2010
- General and obesity nutritional knowledge in health and non-health higher students. 366-366. 2010
- Influence of pre-pregnancy bmi and weight gain of pregnant adolescents on the newborn’s weight.. 145-146. 2010
- Práticas de amamentação e alimentação até o 6º mês de idades em bebés na cidade de Coimbra. Revista APNEP. 98-98. 2010
- Maternal overweight and obesity versus breastfeeding success. International Journal of Obesity. S216-S216. 2008
- Maternal overweight and obesity versus breastfeedinng sueeess duratio. 139-139. 2008
- Practice placement Learning students and placement educators satisfaction 2008
- Variação do peso de doentes oncológicos em quimioterapia. Revista APNEP. 102-106. 2008
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document
- A co-creation methodology in health graduations - Perceptions of the graduating actors 2020
- Relação entre a alimentação e saúde materna com a saúde do recém-nascido. 113-113. 2018
- Anthropometric measures, eating habits and performance of Portuguese soccer players 2014
- Appetite, eating and smoking habits: a study, in Bragança. 52-52. 2014
- Health behaviour and eating habits among foreign students at the Instituto Politécnico de Bragança 2014
- Medidas Antropométricas e a relação com o rendimento dos jogadores de futebol 2014
- Relação entre o número de refeições e o índice de massa corporal e gordura corporal em indivíduos com e sem antecedentes 2014
- Relação entre o número de refeições e o índice de massa corporal e gordura corporal em indivíduos com e sem antecedentes de doenças crónicas 2014
- Influência das publicidades alimentares no percentil IMC-idade em adolescentes 2013
- Perfil Alimentar dos Trabalhadores de uma Empresa contendo Diferentes Postos de Trabalho. 61-61. 2012
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journal article
- Olive oil consumption confers protective effects on maternal-fetal outcomes: A systematic review of the evidence. Nutrition Research. 87-95. 2023
- Olive Leaf Tea Impact on Postprandial Glycemia: A Randomized Cross-Over Trial. Foods. 2023
- Cut Points of the Conicity Index and Associated Factors in Brazilian Rural Workers. Nutrients. 4487-4487. 2022
- Consumo de azeite e adesão ao padrão alimentar mediterrânico entre académicos de origem lusófona. RevSALUS - Revista Científica da Rede Académica das Ciências da Saúde da Lusofonia. 2022
- Systematic review of the effects of coffee or its components on platelets and their regulators. Journal of Caffeine and Adenosine Research. 51-64. 2021
- Hábitos alimentares e obstipação intestinal: uma revisão sistemática. 91-110. 2019
- Associations between fruit and vegetable variety and low-grade inflammation in Portuguese adolescents from LabMed Physical Activity Study. European Journal of Nutrition. 2055-2068. 2018
- Dietary inflammatory index and inflammatory biomarkers in adolescents from LabMed physical activity study. European Journal of Clinical Nutrition. 710-719-719. 2018
- Associação entre a saúde materna e a saúde do recém-nascido em Porto, Portugal. Journal Health NPEPS. 308-326. 2018
- Amamentação, alimentação, atividade física e estado nutricional em crianças dos 2 aos 5 anos. Revista Egitania Sciencia. 169-186. 2018
- Associação entre a obstipação intestinal, hábitos alimentares e estilo de vida. Revista Egitania Sciencia. 45-59. 2018
- Ingestão e excreção de sódio em idosos institucionalizados no município de Bragança. Revista Egitania Sciencia. 2016
- Consumo e excreção de cálcio em idosos institucionalizados do concelho de Bragança. Revista Egitania Sciencia. 40-53. 2015
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report
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thesis